Hem & livsstil | Nöje

Vilka länder firar midsommar? – lista med alla länder

2024-06-10
Vilka länder firar midsommar?

Midsommar är en av de mest älskade högtiderna i Sverige, känd för sina traditioner, festligheter och gemenskap. Men Sverige är inte det enda landet som firar denna högtid.

Faktum är att det finns ytterligare 11 länder som också firar midsommar, dock med ett annat namn för högtiden. I denna artikel kommer vi att utforska vilka dessa länder är och hur de firar.

Vilka firar midsommar?

Nedanför ser du alla länder som firar midsommar. Vi har även inkluderat respektive lands namn för midsommar, samt när firar man midsommar.

Sverige – Midsommar – Fredag 19 juni – 25 juni

Finland – Juhannus – Fredag 19 juni – 25 juni

Island – Jónsmessa – 24 juni

Danmark – Sankt Hans aften – 23 juni

Norge – Sankt Hans aften – 23 juni

Spanien – San Juan – 23 juni

Italien – La Festa di San Giovanni – 23 juni

Portugal – Festa de São João – 23 juni

Ungern – Szentiván-éj – 21 juni

Estland – Jaanipäev – 23-24 juni

Litauen – Joninės/Rasa – 24 juni

Lettland – Janu – 23-24 juni

Hur firar man midsommar i de olika länderna?

Det är inte enbart namnet och datumet som skiljer sig mellan hur alla olika länder firar midsommar. Faktum är att även själva firandet skiljer sig en hel del åt beroende på vilket land det handlar om.

Sverige

I Sverige är midsommar en av årets största och mest älskade högtider, som alltid firas på fredagen mellan 19 – 25 juni. Festligheterna börjar ofta med att man samlas för att klä en midsommarstång, en stor stång dekorerad med löv och blommor, som sedan reses på en gräsmatta eller på en äng.

Människor, klädda i traditionella folkdräkter eller somriga kläder, dansar runt stången och sjunger traditionella sånger, som den välkända ”Små grodorna”.

Maten är också en viktig del i firandet, och består band annat av inlagd sill, färskpotatis, gräddfil, gräslök och jordgubbar med grädde. Det är också vanligt att dricka snaps och sjunga snapsvisor.

Finland

Midsommar i Finland kallas ”Juhannus”, och har flera trevliga traditioner. En viktig del av firandet är bastun. Familjer och vänner går in i bastun för att njuta av värmen och koppla av.

En annan tradition är att tända en stor midsommarbrasa. Människor samlas runt brasan för att umgås och fira tillsammans.

Måltiderna under ”Juhannus” består bland annat av färskpotatis, inlagd sill och jordgubbar. Dessa rätter ger en smak av sommarens första skördar.

Island

På Island är midsommar inte en dag som traditionellt firas. Trots att midsommar (Jónsmessa) infaller på Island, firar man den inte på samma sätt som i Sverige.

Midsommardagen en vanlig arbetsdag, och människor får inte ledigt från jobbet. Det betyder att de flesta fortsätter sina dagliga rutiner utan särskilda festligheter eller traditioner för att fira dagen.

Danmark

I Danmark kallas midsommar för ”Sankt Hans Aften”, och firas med flera speciella traditioner. En av de viktigaste delarna av firandet är att tända stora midsommareldar. Runt elden samlas människor för att leka lekar och umgås.

En unik tradition i Danmark är att bränna pappershäxor på elden. Detta symboliserar att man skrämmer bort onda andar och dåliga energier. Vid elden sjunger man också gärna ”Midsommervisen”, en traditionell sång som skrevs redan på 1880-talet.

Norge

I Norge firas midsommar på samma sätt som i Danmark. Dessutom har det samma namn för midsommar – ”Sankt Hans Aften”.

Spanien

Midsommar i Spanien går under namnet ”San Juan”. En av de mest populära sätten att fira är genom att tända eldar på stränderna, där människor samlas för att njuta av den varma sommarnatten. Fyrverkerier är också en del av firandet.

I San Pedro Manrique anordnas även en festival där män kan gå barfota på glödande kol. Denna tradition kallas för ”La Noche de San Juan”.

Italien

I Italien kallas midsommarfesten för ”La Festa di San Giovanni” och firas framför allt i städer som Florens och Turin.

En viktig del av firandet är att tända eldar, samt stora fyrverkerier som lyser upp himlen. Staden är fylld med musik, god mat och festligheter som lockar både lokalbefolkning och turister.

Portugal

Portugal firar midsommar, eller ”Festa de São João”, med livliga och färgstarka traditioner, särskilt i staden Porto. Festligheterna är en av årets höjdpunkter och lockar både lokalbefolkning och turister.

Människor samlas på gatorna för att njuta av musik, dans och mat. Det är en tid för gemenskap, glädje och traditioner.

Ungern

I Ungern går midsommar under namnet ”Szentiván-éj”, och firas 21 juni. Ungrarna firar med traditionell musik och folkdanser.

Estland

”Jaanipäev” är namnet för midsommar i Estland, och firas alltid den 23 eller 24 juni. Denna högtid är en av de mest betydelsefulla och älskade i landet, och den firas med stor glädje och entusiasm.

En central del av Jaanipäev är att tända stora midsommarbrasor över hela landet. Människor samlas runt elden för att sjunga, dansa och njuta av sommarkvällen.

Litauen

Midsommar i Litauen kallas för ”Joninės” eller ”Rasos”, och firas antingen den 23 eller 24 juni. Festligheterna inkluderar att sjunga och dansa hela natten, ofta i traditionella dräkter.

En annan del av firandet består av att leta efter ormbunkar, som enligt historier ska har magiska krafter och ger lycka till den som hittar dem.

Lettland

Det lettiska namnet för midsommar är ”Janu”. Firandet inkluderar att tända stora brasor, där människor samlas för att njuta av mat och dryck.

Folksånger och traditionell musik är en viktig del av festligheterna, och många klär sig i folkdräkter. Kransar av blommor och eklöv bärs också på huvudet, vilket ska symbolisera midsommaren.

Varför firar vi midsommar?

I Sverige firar vi midsommar för att välkomna sommaren, men ursprungligen hade midsommar en stark koppling till kristendomen. Även om den religiösa betydelsen har avtagit med tiden, är högtiden fortfarande en viktig del av svensk kultur.

Vi firar genom att resa midsommarstänger, dansa runt dem, sjunga traditionella sånger, äta nypotatis, sill och jordgubbar, samt umgås med familj och vänner.

Midsommarfirandet i Sverige handlar mycket om att uppskatta naturen och sommaren. Många svenskar reser till landsbygden eller sina sommarstugor för att fira, vilket ger en känsla av gemenskap och tradition. Högtiden är en chans att koppla av och njuta av ljusa, långa sommardagar.

I andra länder firas midsommar också, men med olika syften och traditioner. I Finland, exempelvis, firar man med bastu och midsommarbrasor, och i Danmark och Norge tänder man stora eldar och sjunger traditionella sånger som en del av ”Sankt Hans Aften”.

I Spanien tänder man eldar på stränderna och har spektakulära fyrverkerier, medan man i Litauen letar efter magiska ormbunkar för att få tur. Det finns med andra ord många olika sätt att fira midsommar, och det skiljer sig mycket beroende på vilket land det handlar om.

Senaste artiklarna

Glorias 50+ disco Stockholm 2024

Den 16 augusti 2024 tar Glorias 50+ Disco över restaurang Josefina på Djurgården. Som namnet antyder är detta ett disco för de som är 50 år eller...